SALLA MYLLYLÄN TAKAIKKUNAT-VIDEOINSTALLAATIO POMARKUN KOTISEUTUMUSEOLLA 31.7.2020 asti

Salla Myllylä: Takaikkunat, 2020, videoinstallaatio Pomarkun kotiseutumuseossa 31.7.2020 asti. Kuva: S.M.

Salla Myllylä: Takaikkunat, 2020, 3-kanavainen videoinstallaatio, 6 min 30 sek.
Esillä Pomarkun kotiseutumuseossa 31.7.2020 asti.

Osoite: Koulutie 4A, Pomarkku.
Avoinna: ma, ti, to, pe kello 12-16, ke 12-19.
Taiteilijaesittely: 31.7. klo 14

Kuvataiteilija Salla Myllylä työskenteli Pomarkun Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssissä useaan otteeseen lähes vuoden ajan. Hän taltioi Hyvinvointitalon ikkunanäkymiä aikasarjakuvauksena eli ns. time lapse -tekniikalla. Residenssityöskentelyyn sisältyi myös mininäyttely Hyvinvointitalon galleriassa, taiteilijavierailuja ja koululaisnäytäntöjä sekä videokahvit Pääskyrinteen vanhainkodissa syksyllä 2019.

Hyvinvointitalossa kuvattu videoteos Takaikkunat on heinäkuun 2020 loppuun asti esillä kolmen kuvakanavan installaationa Pomarkun kotiseutumuseolla. Salla Myllylää kiinnostaa taiteen paikkasidonnaisuus, jolloin teoksen sisältö kehittyy vuorovaikutuksessa kuvaus- ja esittämispaikkojen kanssa. Takaikkunat-teoksessa huomio kiinnittyykin ikkunoiden rajaamiin näkymiin ja vuoden kiertoon sekä siihen, millaisia kokemuksia katsojilla on samaisesta takapihasta.

Taiteilija kertoo, ettei työskentelyn alussa en tiennyt, mitä teoksessa tulisi tapahtumaan:
Valittuani kuvauspaikan, en sen jälkeen kontrolloinut kuvausten tapahtumia. Haaveilin ikkunoiden eteen kohoavista lumikinoksista, mutta niitä ei viime talvena saatu. Myös kevään dokumentointi muuttui, kun osa kuvauksista peruuntui koronapandemian vuoksi.
On odotettavaa, että Pomarkussa teoksen katsojilla voi olla kyseisestä ikkunanäkymästä enemmän tietoa kuin taiteilijalla, mutta juuri näistä kokemuksista Myllylä on taiteilijana kiinnostunut:
Itselläni teokseen liittyvät myös sen ulkopuolelle rajautuneet asiat, kuten useat matkat Helsingistä Pomarkkuun, painavan kuvauskaluston raahaaminen sekä kohtaamiset ja tutustumiset pomarkkulaisten kanssa.
Näyttelyn viimeisenä päivänä 31.7. kello 14 Pomarkun kotiseutumuseolla järjestetään yleisölle avoin taiteilijaesittely.

Kotiseutumuseon lisäksi myös Pomarkun Pääskyrinteen vanhainkodin asukkaille on järjestetty mahdollisuus tutustua Salla Myllylän taiteeseen. Pääskyrinteessä ei ole mahdollista vierailla, mutta vanhainkodin omatoimiseen käyttöön on toimitettu kaksi Salla Myllylän videotaideteosta, jotka ovat katsottavissa vanhainkodin televisiolaitteilla.

Uudesta Takaikkunat-teoksesta on vanhainkodille editoitu kolmen ikkunan sommitelma. Lisäksi esillä on Myllylän aikaisempi teos Vapautetut vuodelta 2016. Vapautetut-teoksessa kiinnitetään huomio elinympäristöstä erottuviin asioihin, kuten pihakeinuun, puuhun ja tulisijaan. Vapautetut-nimi viittaa siihen, että teoksessa taiteilija piirtää tai maalaa asioita irti eli vapaaksi ympäristöstään.

Salla Myllylä: Takaikkunat, 2020, videoinstallaatio, 6 min 30 sek, Pomarkun kotiseutumuseolla 13.-31.7.2020.

Salla Myllylä: Takaikkunat ja Vapautetut. Videoteokset Pomarkun vanhainkoti Pääskyrinteessä 13.7.-13.9.2020. Teokset ovat esillä vain vanhainkodin omalle väelle. Ei vierailumahdollisuutta.

Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssi toimi Pomarkussa vuonna 2019 Taiteen edistämiskeskuksen ja Pomarkun kunnan tuella. Vanhainkotiin videoteokset on toimitettu yhteistyössä LiikKUVAT-palvelun kanssa. LiikKUVIEN ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. LiikKUVIA tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätiedot:
Pomarkun kunta: p. 044 750 1170, kirjasto(at)pomarkku.fi
Salla Myllylä: www.sallamyllyla.com
LiikKUVAT: www.liikkuvat.fi


Kommentit