Pomarkun Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssin toiminta tavoitti kuntalaiset ja kiinnosti tiedotusvälineitä vuonna 2019

 
Maria Leppänen: Pioni. Leppänen kiersi Pääskyrinteen vanhainkodin huoneissa ja toteutti akvarellimaalauksia asukkaiden toiveista. Aino pyysi taiteilijalta kuvan juuri saamastaan pionikimpusta ja sai akvarellin omakseen. Valokuva: Maria Leppänen.

Pomarkun Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssi aloitti toimintansa keväällä 2019, Taiteen edistämiskeskuksen myönnettyä hankkeelle 17 000 euron avustuksen. Residenssissä työskentelivät vuoden 2019 aikana kuvataiteilijat Maria Leppänen ja Catherine Burki, tekstiilitaiteilija Elina Laitinen, kuvataiteilija ja runoilija Tiina Poutanen sekä mediataiteilija Salla Myllylä. Lisäksi lyhyemmillä työjaksoilla vieraili kaksi taiteilijaa.

Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssin ideana on ollut tarjota asunto sekä työskentely- ja näyttelytiloja taiteilijoille, jotka haluavat toteuttaa ja kehitellä yhteisöllisiä taiteen tekemisen menetelmiä ja teoksia pomarkkulaisille ja pomarkkulaisten kanssa.

Vuoden 2019 aikana taiteilijat kohtasivatkin kaikki kunnan päiväkotilapset, vanhainkodin asukkaat ja Kirkonkylän koulun oppilaat. Taiteilijat tekivät useita taiteilijavierailuja ja yhteistyötä kirjaston, kunnantalon ja Hyvinvointitalon toimijoiden ja muiden kuntalaisten kanssa.

Pomarkussa syntyi mm. yhteisöllistä videotaidetta, tekstiilitaidetta, grafiikkaa, akvarelleja, pienoisveistoksia, näyttelyitä ja seinämaalauksia. Osa teoksista jäi Pomarkkuun pysyvästi, suurimpana Tiina Poutasen munatemperamaalaus kirjaston seinälle. Osa teoksista on Pomarkun jälkeen ollut esillä muualla Suomessa ja Ranskassa.

Taiteilijat saivat kuntalaisilta lämpimän vastaanoton ja moni haluaisi myös jatkaa työskentelyä Pomarkussa. Taiteilijaresidenssi syntyi sivistysjohtaja Laura Leppämäen visiosta ja useat kunnan työntekijät osallistuivat aktiivisesti residenssin toimintaan. Marraskuusta 2019 eteenpäin residenssin hallinnosta on vastannut hallintojohtaja Nina Merilahti.

Taiteilijaresidenssin toiminnasta ja taiteilijoiden teoksista uutisoivat muun muassa Kankaanpään Seutu, Yle Satakunta ja Luoteisväylä. Lisäksi tässä blogissa tiedotettiin residenssitoiminnasta ja myös Pomarkun kunta esitteli taiteilijoiden projekteja Facebook- ja Instagram-sivuillaan. Elokuussa residenssiin kävi tutustumassa Taikusydän Satakunnan verkosto.

Residenssin taiteilijaohjelmasta, taiteilijasopimuksista ja viestinnästä vastasi vuonna 2019 ohjelmakoordinaattorina toiminut tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo Kallo Works -osuuskunnasta.

Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssitoiminnan tulevaisuudesta päätetään Pomarkun kunnassa vuoden 2020 puolella.

Lämmin kiitos tuesta!

Kommentit

Suositut tekstit