Maria Leppänen: Kasvukausi -näyttely avoinna Pomarkun kotiseutumuseolla 28.6. asti

 
Maria Leppäsen teokset Kaskipoika ja Kastepiste sekä Pomarkun kotiseutumuseon kokoelmiin kuuluva perunasahra. Valokuva: Maria Leppänen 2019.

 

K a s v u k a u s i


Maria Leppäsen taidenäyttely
Pomarkun kotiseutumuseossa
5.6. - 28.6.2019
Avoinna: ma, ti, to, pe 12-16, ke 12-19

Eräänä päivänä huomaan, että hyvät asiat alkavat kerääntyä kuin pienet kastepisarat.

Kasvaakseni tähän pisteeseen on pitänyt katsoa omia kipeitä kohtia, katsoa toistamiseen ja vielä kerran olan takaa. On pitänyt lopettaa ajelehtimen ja yrittää löytää mieltä tästä kaoottisesta maailmasta.

Minulla oli jo lapsena kova nostalgian nälkä. Leikin barbeilla vanhaa aikaa talvipakkasessa. Liekö minuun vaikuttanut siihen aikaan televisiosta tullut ja vhs-kasetille nauhoitettu Kalle Päätalon nuoruutta kuvaava elokuva Nuoruuteni savotat. Päällimmäisenä elokuvasta  jäi mieleen kärsimys ja barbienkin elämä oli hyvin kurjaa suuren pihakuusen alle kehittämässä leikissäni.

Automatkoilla ihailin vanhoja puutaloja ja haaveilin ränsistyneiden autiotalojen kunnostamisesta sitten,  kun olen aikuinen. Olen pelastanut hylättyjä esineitä roskalavoilta, kuluttanut pienen omaisuuden kirpputoreille ja imenyt haalimistani esineistä vanhan ajan tunnelmaa.

Onko se ollut vain kaipuuta yksinkertaiseen ja hidastahtiseen elämään vai onko jotain jäänyt selvittämättä kaukana menneisyydessä?

Sukupolvien taakkasiirtymät kiinnostavat minua yhä uudelleen. Suuri osa tämän näyttelyn teoksista liittyy lapsuusmuistoihini. Enkö sittenkään tahtoisi kasvaa aikuiseksi vai olenko jäänyt johonkin välitilaan? Yritän löytää syytä ja muotoa selittämättömälle, oudolle surulle ja kaipuulle. Taide on minun väyläni etsiä sitä ja antaa sen jonkin virrata ulos.

Katso lähelle, näet kauas. Mitäpä ovat esineet museossa, jos ei tiedä niiden tarkoitusta. Mitäpä me olemme, jos emme keksi merkitystä elämällemme.

Esitän pyynnön sinulle museossa kävijä, valitse kotiseutumuseon lempiesine ja tarkastele käsityönä tehdyn esineen muotoja, koristeluja ja ihastele käytöstä sileäksi kulunutta pintaa. Minusta ajan ja ihon kosketuksesta kuluneessa pinnassa on jotain sielua hoitavaa, samanlaista kuin meren hiomassa ajopuussa.

Maria Leppänen

Kuvataiteilija Maria Leppänen (s. 1982) työskentelee Pomarkun Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssissä 17.6.-14.7.2019.

Lisätietoja taiteilijalta puh. 045-1360182, http://www.marialeppanen.com/fi/

Pomarkun Hyvinvointitalon taiteilijaresidenssiä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Pomarkun kotiseutumuseo, Koulutie 2, Pomarkku. Valokuva: Maria Leppänen 2019.

Kommentit